Už dvě hodiny ležím v posteli a všechno, co dělám, je, že rozjímám Krásu vloženou do hudby Vytautase Miškinise. A je to tak oblažující!

Celý den byl náročný. Vstávala jsem dříve než obvykle. Měla jsem spoustu školy, vyřizování, zase škola, pohovory, podepisování všeho možného, absolutní nestíhání naplánovaných věcí… obědvala jsem o půl desáté večer. Ale obědvala! :) Nicméně přišla jsem domů naprosto zničená. Potřebovala jsem na chvíli vypnout hlavu, odpočinout si. Původně jsem si chtěla pustit nějakou komedii, která by mě aspoň na krátký čas odpoutala od reality.. Naštěstí jsem to neudělala. Místo toho jsem si zapnula onu andělskou hudbu.. a neprohloupila jsem.

Po několika skladbách jsem se rozslzela. Snad únavou, spíše však nad tou Krásou slovy neuchopitelnou. Naplnil mě Pokoj, opravdové spočinutí.

Tak moc mě mrzí, že moje babička žije Šlágrem, zná nazpaměť repertoáry snad všech skupin, které tam vystupují a s, pro mě nepochopitelným, dojetím v hlase říká, že „to je něco nádhernýho“. Nechci se dotknout žádného z posluchačů Šlágru, vypisuju jen vlastní názor, že poskakující strejdové hrající kýčovité dechodisko mě děsí a vtíravé melodie mým uším nelahodí ani se sebevětším sebezapřením. Moje babička hudební sluch má, daleko bystřejší než mám já, zároveň je také majitelkou opravdu překrásného hlasu, a když začne zpívat, opravdu to „je něco nádhernýho“…o to víc mě dráždí, jak si svůj hudební vkus zaplácává touto lacinou parodií dechovky (nebo o jaké žánry se tamější muzikanti pokoušejí). Ale pryč od tohoto drobného rozčilení..

Poslouchám Miškinise a v očích mám slzy, protože ta hudba mi promlouvá do srdce a otevírá je. V objetí Krásou docházím kýženého odpočinku. Ano, toto je „něco nádherného“.

Minulý rok v postní době si má veledrahá spolubydlící předsevzala, že si své srdce bude plnit krásnými věcmi a ty ošklivé si k sobě nebude pouštět, ať už šlo o „špatný“ humor, nicneříkající filmy či jinou láci.

Právě teď jsem si na její předsevzetí vzpomněla a ráda bych ho sdílela i s vámi.

Stojí to za to. Nechat se objímat Krásou a nepouštět ošklivost ke svému srdci.

Neboť Ti, kdo mají čisté srdce, budou vidět Boha. 

 

P.S. A chcete-li, můžete se na chvilku kochat se mnou.. (jestliže vám nevadí, že tato skladba patří již spíše do doby velikonoční)